MONTA, GESTATIA SI FATAREA LA CATELE

Posted by on December 8, 2013 in DIVERSE | 0 comments

MONTA, GESTATIA SI FATAREA LA CATELE

Monta unei femele este indicat de facut dupa al 2 lea,al 3 lea ciclu de calduri,cand aceasta a ajuns la varsta maturitatii sexuale.

De obicei se duce femela la mascul.

Perioada optima a montei este intre a 9a si a 14 a zi de calduri,dar pot aparea si ,,dereglari’’;este indicat de a consulta si medical veterinar pentru determinarea perioadei fertile.

Gestatia unei  catele dureaza ,in medie,63 de zile.

Semnele nasterii

Cateaua devine  nelinistita ,isi cauta culcusul,cu 24 de ore inainte de nastere, refuza hrana.

Temperatura rectala a femelei scade de la 38,39grade,la 37 grade cu 12 -24 de ore inainte de travaliu.

Nasterea propriu zisa

 

Se declanseaza odata cu ruperea apei,contractile devin din ce in ce mai puternice.Puii ies acoperiti de o membrane transparentasi cu cordonul ombilical atarnind,de obicei cateaua se ocupa de eliminarea membranei si sectionarea cordonului ombilical.

Daca puii ies ,insa,la intervale scurte de timp,sau femela da semne de oboseala ,dincauza travaliului,va trebui sa ajutati cateaua.Inlaturati dvs membrane, frecati bine puiul cu un prosop,pt stimularea respiratiei,taiati cordonul ombilicalla vreo 3 cm,dupa care puneti puiul la pieptul mamei pentru a incepe sa suga.

Dupa fiecare pui este eliminate placenta,care de obicei este mincata de catea.

Pentru evitarea eventualelor complicatii ,care pot aparea ,este indicat sa  comunicati  permanent cu medical veterinar al cainelui dvs.

Comments are closed.